Voor een mooie [kinder]tijd
Advent vieren

Advent vieren

We zijn geen katholieke familie, maar vieren Kerstmis voor de gezelligheid en het samen zijn. Vorig jaar maakte ik een adventskalender omdat het me leuk leek, en lijkt, om in de aanloop naar Kerstmis tijd te maken voor leuke activiteiten, het lezen van boeken en het geven van kleine cadeautjes. Ook dit jaar ga ik dat op dezelfde manier aanpakken. Ik vertel je even wat ik precies van plan ben.

Betekenis

Voor ons draait advent niet zozeer om de komst van Jezus en het wachten erop. Het is eerder een periode van naar binnen keren (letterlijk en figuurlijk) en binnen ons gezin en framilie gezellig samen dingen doen. Ik herinner me zelf ook nog heel goed dat ik, toen ik in de lagere school zat, tijdens die periode conserven en droge voeding mee nam naar school. We zamelden dat in voor de armere mensen. Ook zoiets wil ik graag meegeven aan mijn eigen kinderen.

Seizoenstafel

Er bestaat van Grimm’s een spiraalring die perfect is voor advent, maar die hebben wij niet. In de plaats daarvan ga ik onze “gewone” ring gebruiken. Die bestaat uit vier delen dus één voor elke adventsweek. Elk deel krijgt sowieso een kaarsje dat we dan aansteken op de zondagen. Voor de rest wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik er mee ging doen totdat ik hoorde dat er van de antroposofie (de leer van Rudolf Steiner) ook wel gewerkt wordt met de opbouw van de aarde. Week 1 staat dan voor stenen, week 2 voor planten, week 3 voor dieren en week 4 voor mensen. Dat is nu hoe ik het ga aanpakken met onze ring: stenen, kristallen of schelpen in week 1, stekers van planten of vilten bloemenfeeën in week 2, stekers van dieren in week 3 en in week 4 mogen er mensen op de ring.

Adventskalender

We hebben heel wat plastic dessertpotjes/borreltjes die we ooit afgewassen en bijgehouden hebben. Het zijn er net niet genoeg dus combineer ik ze met wat glazen potjes die we ook nog hebben staan. In elke potje komt er een briefje of een voorwerp, afhankelijk van de activiteit van die dag. Als het af is, laat ik het resultaat zien op IG. Even een overzicht van de activiteiten of cadeautjes die erin te vinden zijn:

 1. kaarsje aansteken + ring versieren met stenen
 2. kerstversiering maken
 3. spelletje (nieuw)
 4. appelchips maken
 5. kerstboek
 6. vrijwilligers of een act of kindness (Ik kijk hierover op de website van de Warmste week om initiatieven te vinden.)
 7. speelgoed opruimen en doneren
 8. kaarsje aansteken + ring versieren met planten, mos, vruchten …
 9. kerstboom zetten
 10. kerstboek
 11. kaneelrolletjes bakken
 12. kerstkaarten schrijven
 13. kerstfilm met chocomelk
 14. samen puzzelen met popcorn erbij
 15. kaarsje aansteken + ring versieren met dieren
 16. kerstboek
 17. wandeling in de buurt maken in het donker om lichtjes te zoeken
 18. kerstboek
 19. kerststempels (van vorig jaar)
 20. kerstboek
 21. vrijwilligers of een act of kindness (Ik kijk hierover op de website van de Warmste week om initiatieven te vinden.)
 22. kaarsje aansteken + ring versieren met poppetjes
 23. gemberkoekjes bakken
 24. kerststickers (nieuw)
 25. vetbol voor vogels maken
 26. kerstavond vieren
Boeken

De kerstboeken die wij dit jaar gaan lezen, zijn de volgende: