Toffe materialen voor kleuters

Toffe materialen voor kleuters

Hoewel ons Juliet nu al een hele tijd naar school gaat (met uitzondering van de lockdown vorig jaar), houdt dat mij niet tegen om ook hier thuis een gevarieerd aanbod te geven aan leuke activiteiten en materialen. Ik heb al vaak verwonderd toegekeken hoeveel zo’n jong kind leert door te spelen, te lezen en gewoon te zijn. Heerlijk om te zien vind ik dat. En ik moet zeggen dat ik er zelf ook al heel wat van geleerd heb: zowel (on)nuttige weetjes als levenslessen om bv. het tempo van mijn kinderen te volgen en zo ook opnieuw verwonderd te raken.

Enfin, ik heb het als mijn taak opgevat om haar ook naast school toffe materialen te geven die haar leergierigheid en nieuwsgierigheid alleen maar aanwakkeren. Een aantal van die materialen die we nu regelmatig gebruiken, wil ik vandaag met jou delen. Even voor alle duidelijkheid: het grootste deel van haar tijd thuis wordt besteed aan één of ander rollenspel, aan beweging of aan wat rondhangen. De materialen die ik vandaag deel zijn beschikbaar en worden regelmatig gebruikt, maar het is dus niet zo dat zij die dagelijks gebruikt (met uitzondering van de boeken).

Boeken

Verspreid over de dag lezen we best wat boeken. Dat begint vaak ’s morgens in bed al. Ik tikte bij een bibuitverkoop een aantal boeken van Shirley Hughes op de kop en die zijn nu heel populair: Alfie telt en Doen jullie mee? Je vindt die boeken in het Nederlands redelijk moeilijk en zeker aan een betaalbare prijs, maar misschien kan je er wel één in de plaatselijke kringwinkel vinden? Of misschien kan je ze in jouw bib nog wel uitlenen?

Bij het ontbijt lezen we nog altijd gedichten: Ik wou dat ik een vogel was en daarnaast altijd een ander gedichtenboek zoals bv. Jij bent de liefste of Lichtjes in je ogen. Meestal lezen we ook één of meerdere informatieve boeken over een seizoensgebonden thema of iets dat haar interesseert.

Ook samenleesboekjes vindt ze leuk. Wij hebben er twee van Zwijsen (Feest in het bos en Het boek van aap), maar in de bib vind je er verschillende (bv. ook van Bakermat). Ik maak dan zelf een spelletje bij die boekjes door de prentjes en woorden te kopiëren en er kaartjes van te maken.

Andere materialen

Naast speelgoed voor rollenspel, wat ze echt heel graag doet, probeer ik altijd nog andere spelletjes te voorzien die nog andere vaardigheden aanspreken. Er zijn een aantal dingen die ze nu leuk vindt:

  • Quizbox Hoe & Waarom Dit kreeg ze voor haar verjaardag nadat ik bij het iemand op Instagram had gezien. Elke ochtend draait ze aan het pijltje en kiest ze een paar kaarten van die categorie. We lezen dan samen de vraag en proberen een antwoord te bedenken. In het bijbehorende boekje zoeken we daarna het antwoord op.
  • Allerlei verschillende gezelschapsspelletjes: Dier op dier, Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie, Regenwormen Junior, Wie is het? en memory zijn favoriet op dit moment.
  • We hebben een oude Electro teruggevonden met kaarten erbij die geschikt zijn voor kleuters. Ook dat vindt ze soms leuk om te doen. Tegenwoordig heb je daar ook boekjes van met een pen erbij zodat het allemaal wat compacter is.
  • Puzzels De liefde voor de puzzels is weer even gezakt op dit moment, maar er zijn periodes dat ze dat echt heel graag doet. Voor haar verjaardag kreeg ze er een aantal: deze van Goki (handig om te laten liggen), deze en een observatiepuzzel van Djeco. Sommige van die puzzels worden gebruikt als activiteit om samen te doen (bv. die observatiepuzzel).
  • Creatief materiaal Papier, verschillende soorten potloden, klei, bijenwas, verf … Het zijn allemaal materialen die permanent beschikbaar zijn voor haar en waar ze graag mee speelt. Op dit moment vindt ze het heel leuk om boekjes, tekeningen of briefjes te maken voor anderen.

Ik heb al lang de intentie om onder het menutiteltje Aanraders bij te houden wat een hit is bij ons thuis omdat ik regelmatig de vraag krijg welk speelgoed leuk is. Tot nu toe ben ik er nog niet in geslaagd om dit ook te doen, maar ik zal er eens werk van beginnen maken.

Oh, en dan nog iets: wie mij al langer volgt, weet misschien wel dat ik veel spullen tweedehands koop. Boeken, spelletjes, puzzels … komen heel vaak van de kringwinkel of ik koop ze via 2ehands.be of Vinted. De links die je in dit artikel vindt, zijn bijna allemaal partnerlinks zodat je een beeld hebt van het materiaal, maar ik moedig je aan om, als je dat wilt, op zoek te gaan naar tweedehandsversies.