Voor een mooie [kinder]tijd
Toffe materialen voor kleuters

Toffe materialen voor kleuters

Ik heb al vaak verwonderd toegekeken hoeveel zo’n jong kind leert door te spelen, te lezen en gewoon te zijn. Heerlijk om te zien vind ik dat. En ik moet zeggen dat ik er zelf ook al heel wat van geleerd heb: zowel (on)nuttige weetjes als levenslessen om bv. het tempo van mijn kinderen te volgen en zo ook opnieuw verwonderd te raken.

Enfin, ik heb het als mijn taak opgevat toffe materialen te geven die hun leergierigheid en nieuwsgierigheid alleen maar aanwakkeren. Een aantal van die materialen die we nu regelmatig gebruiken, wil ik vandaag met jou delen.

Boeken

Verspreid over de dag lezen we best wat boeken. Dat begint vaak ’s morgens in bed al. Ik tikte bij een bibuitverkoop een aantal boeken van Shirley Hughes op de kop en die zijn nu heel populair: Alfie telt en Doen jullie mee? Je vindt die boeken in het Nederlands redelijk moeilijk en zeker aan een betaalbare prijs, maar misschien kan je er wel één in de plaatselijke kringwinkel vinden? Of misschien kan je ze in jouw bib nog wel uitlenen?

Bij het ontbijt lezen we nog altijd gedichten: Ik wou dat ik een vogel was en daarnaast altijd een ander gedichtenboek zoals bv. Jij bent de liefste of Lichtjes in je ogen. Meestal lezen we ook één of meerdere informatieve boeken over een seizoensgebonden thema of iets dat haar interesseert.

Ook samenleesboekjes vindt ze leuk. Wij hebben er twee van Zwijsen (Feest in het bos en Het boek van aap), maar in de bib vind je er verschillende (bv. ook van Bakermat). Ik maak dan zelf een spelletje bij die boekjes door de prentjes en woorden te kopiëren en er kaartjes van te maken.

Andere materialen

Naast speelgoed voor rollenspel probeer ik altijd nog andere spelletjes te voorzien die nog andere vaardigheden aanspreken. Er zijn een aantal dingen die ze nu leuk vindt:

  • Quizbox Hoe & Waarom Elke ochtend draait ze aan het pijltje en kiest ze een paar kaarten van die categorie. We lezen dan samen de vraag en proberen een antwoord te bedenken. In het bijbehorende boekje zoeken we daarna het antwoord op.
  • Allerlei verschillende gezelschapsspelletjes: Dier op dier, Eenhoorn Flonkerglans Party voor Rosalie, Regenwormen Junior, Wie is het? en memory zijn favoriet op dit moment.
  • We hebben een oude Electro teruggevonden met kaarten erbij die geschikt zijn voor kleuters. Ook dat vindt ze soms leuk om te doen. Tegenwoordig heb je daar ook boekjes van met een pen erbij zodat het allemaal wat compacter is.
  • Puzzels We hebben een aantal mooie: deze van Goki (handig om te laten liggen), deze en een observatiepuzzel van Djeco. Sommige van die puzzels worden gebruikt als activiteit om samen te doen (bv. die observatiepuzzel).
  • Creatief materiaal Papier, verschillende soorten potloden, klei, bijenwas, verf … Het zijn allemaal materialen die permanent beschikbaar zijn.

Je kan trouwens onder Onze favorieten de huidige favorieten bij ons thuis terugvinden.

Oh, en dan nog iets: wie mij al langer volgt, weet misschien wel dat ik veel spullen tweedehands koop. Boeken, spelletjes, puzzels … komen heel vaak van de kringwinkel of ik koop ze via 2ehands.be of Vinted. De links die je in dit artikel vindt, zijn bijna allemaal partnerlinks zodat je een beeld hebt van het materiaal, maar ik moedig je aan om, als je dat wilt, op zoek te gaan naar tweedehandsversies.