Voor een mooie [kinder]tijd
Hoe verminder je de mentale last?

Hoe verminder je de mentale last?

Mijn hoofd lijkt soms een internetbrowser met zo’n 10 tabbladen open. Zo’n browser loopt dan soms vast en ik ook. Het probleem is dat ik niet zomaar een tabblad kan sluiten. Ik hoor wel vaker, en zeg dat zelf soms ook, dat vrouwen vaak het mentale stuk doen van het huishouden. Los van het feit of een man meehelpt in het huishouden (wat ook echt vaak is), blijft het mentale deel nog heel vaak bij de vrouwen. Dat heb ik niet uit één of ander wetenschappelijk onderzoek, maar hoor of lees ik gewoon regelmatig.

Met mentale deel bedoel ik dan het plannen en regelen. Als man en kind meehelpen in het huishouden, ervoor zorgen dat ze weten wat ze moeten doen of wanneer ze dat moeten doen. Een overzicht behouden van wat er nog moet gebeuren en op welk moment. Die dingen. En het zijn die dingen die er soms voor zorgen dat het wat knettert in mijn hoofd.

Dus wat dan? Ik probeer te vereenvoudigen.

Delegeren

En dan bedoel ik niet alleen maar taken, maar ook de verantwoordelijkheden. Om een voorbeeld te geven: mijn vriend is verantwoordelijk voor de boodschappen. Hij stelt een weekmenu samen (soms nog wel in overleg) en maakt het bijbehorende boodschappenlijstje. Hij gaat ook naar de winkel en doet de boodschappen. Ik heb dat losgelaten. En ja, dat betekende vooral in het begin soms dat hij iets anders bij had dan wat ik bedoelde. Maar dat kan gebeuren en lost zichzelf daarna wel op. Anderzijds ben ik diegene die de rekeningen betaalt. Dat is iets dat hij los laat.

Als het over huishoudelijke taken gaat, hebben wij sinds een aantal weken een “huisdoos”. Ik had namelijk het gevoel dat ik constant dingen aan het doen was in het huishouden en weinig tijd had voor andere dingen. En ik ben dan nog bijna altijd thuis. Waarschijnlijk ook daarom want het werd ook iets van mij alleen. Daar had ik geen zin meer in. Dus werd er een lijstje gemaakt met huishoudelijke taken, hebben we daar een visueel overzicht van en kiezen we er zo goed als dagelijks iets uit. Het resultaat is dat ons huis misschien niet per se properder is als voordien, maar wel dat het poetsen gedeeld wordt. En sommige poetsklusjes worden nu wel vaker gedaan als eerst (bv. afstoffen of de ramen poetsen).

Delegeren kan ook betekenen dat je hulp vraagt aan anderen buiten je gezin. Je (schoon)ouders bijvoorbeeld bij het opvangen van de kinderen of het maken van eten. Of een huishoudhulp die komt poetsen of strijken. Soms is dat moeilijk om het los te laten, maar het kan echt een verschil maken in jouw mentale last.

Kalender

Ik zou niks zijn zonder onze digitale kalender. Van werkafspraken over afspraken van mijn vriend tot ons weekmenu: alles staat erin. Als een afspraak er niet in staat, bestaat ze niet. Het handige is dat mijn vriend en ik een gedeelde agenda hebben waardoor hij dus even goed kan zien of we vrij zijn op een bepaald moment. De vraag tot een afspraak moet dus niet altijd via mij passeren.

Lijstjes

Zonder lijstjes ben ik niks. In Notion maak ik lijstjes voor alles en niks:

  • to do: zowel zakelijk als persoonlijk, zowel taken voor nu als voor in de toekomst
  • kopen: geen boodschappenlijst, maar wel andere dingen die ik nu of later wil of moet kopen zoals bv. nieuwe truien voor de dochters. Ook kerst- en verjaardagslijstjes vallen hieronder.
  • uitstapjes: toffe activiteiten of ideeën om te gaan doen met ons gezin

Op de website Goodreads hou ik een lijstje bij van boeken die ik al gelezen heb, maar ook van boeken die ik nog wil lezen.

Eén keer per week maak ik een lijstje met alles wat erop dat moment in mijn hoofd zit. Daarvoor kijk ik naar de agenda (zowel naar de week die voorbij is als de twee volgende die komen), maar kijk ik ook naar wat er op dat moment in mij opkomt. Dat lijstje wordt dan in één van mijn andere lijstjes gezet.

Het resultaat

Het resultaat is dat het wat minder knettert in mijn hoofd. Ik heb niet meer het gevoel dat ik constant alles in de gaten moet houden, dat ik constant werk heb of iets niet mag vergeten. En dat is veel waard.