Voor een mooie [kinder]tijd
Het (echte) keukentje

Het (echte) keukentje

In onze keuken staat een speelgoedkeukentje. Al wordt dat keukentje soms ook “echt” gebruikt. Voor ons is het belangrijk dat ze zelf haar handen kan wassen, zelf drinken kan nemen en zelf iets te eten kan nemen. Drie dingen die in haar keukentje kunnen.

Hoe ziet dat er dan uit? Om haar handen te kunnen wassen, staat er een grote kan (maatbeker) met water. Die kan ze zelf in het bakje gieten. Zeep (ondertussen een blok zeep en geen pompje meer) en een handdoek liggen binnen handbereik zodat ze ook dat zelf kan. Het liefst van al zou ik zo’n limonadetap hebben zodat ze met een kraantje water in het bakje kan laten lopen, maar ik heb nog geen geschikt model gevonden.

Ook voor haar drinken staat er een kleine kan (maatbeker) met water en een glas ernaast. Tot nu toe zit er zoveel water in de kan als dat er in haar glas past, maar stilaan is het de bedoeling dat ze zelf moet stoppen met gieten. Veel gemors dus!

Qua eten zitten er eigenlijk vooral koeken in haar kastje. Er is een doosje met een paar rijstkoekjes, wat cracottes en een reep van gedroogd fruit. Die laatste heeft een wikkel waar ik een knipje ingezet heb met de schaar zodat ze dat kan open maken. Ze kan zelf aan de koeken aan dus nee, ik vind het niet altijd het geschikte moment dat ze ervan eet, maar ja, ik laat haar doen. Soms is alles op net na het ontbijt. De doos blijft dan ook leeg voor de rest van de dag.

Verder staat er een gieter in de kastjes, ligt er een schuursponsje en hangt er een vod aan een haakje.

Naast al die dingen speelt ze er natuurlijk ook. Er staan potten en pannen van Ikea en ook speelgoedeten ligt in de kastjes. Zelf heeft ze lepeltjes uit de schuif naar het keukentje verhuisd.