Voor een mooie [kinder]tijd
Mijn favoriete boeken voor ouders

Mijn favoriete boeken voor ouders

Sinds ik effectief een dochter heb, is mijn kijk op het ouderschap en opvoeden anders dan ervoor. Ik kon vooraf niet inschatten dat ik fan zou worden van het natuurlijk ouderschap, attachement parenting, aware parenting, montessori at home of wat dan ook in die richting.

Door mijn gevoel te volgen, maar ook door op internet veel te lezen zit ik nu dus wel in dat straatje. Ondertussen heb ik ook een aantal boeken gelezen die ik zeer interessant vind en met jullie wil delen.

Kinderen zijn geen puppy’s – Jürgen Peeters
In tegenstelling tot wat één of andere hondentrainer in het Verenigd Koninkrijk ook beweerd. Een duidelijk, Nederlandstalig, boek over het opvoeden zonder straffen en belonen, maar wel met het aangeven van grenzen. Er staan ook heel wat voorbeelden in.

How to talk so kids will listen & listen so kids will talk – Adele Faber
Dit is eigenlijk het eerste boek over een andere manier van omgaan met je kind. Er wordt met heel veel praktische voorbeelden uitgelegd hoe je met typische situaties kan omgaan zonder te roepen, boos te worden of te straffen. Het boek is ook in het Nederlands vertaald.

Unconditional parenting – Alfie Kohn
Ook dit boek ligt in de lijn van niet straffen en belonen. Alfie Kohn geeft veel (wetenschappelijke) achtergrond in zijn boek, maar ook praktische tips.

The Montessori Toddler – Simone Davies
Simone heeft in Amsterdam een soort van speelzaal waar ouders met hun kind terecht kunnen in een Montessori-omgeving. In dit boek geeft ze heel veel praktische tips om Montessori thuis toe te passen met bijbehorende uitleg waarom je dit zo zou aanpakken. Ik vind dit een fijn boek om af en toe nog eens vast te nemen om ideeën op te doen of nieuwe dingen toe te passen. Binnenkort is het boek ook in het Nederlands beschikbaar.
Simone heeft ook een blog met daarop heel veel informatie wat betreft Montessori.

Opvoeden tot zelfvertrouwen – Steven Gielis
Onlangs had ik een gesprek met Steven. Zijn boek geeft, naast wat achtergrond over zelfvertrouwen, ook twintig praktische tips om effectief mee aan de slag te gaan. Heel bruikbaar, ook voor mensen die niet per se kinderen hebben, maar bijvoorbeeld in het onderwijs staan. Bij dit boek horen ook de lezingen van Steven.

Deze post bevat partnerlinks die jou niks kosten.