Voor een mooie [kinder]tijd
Schoonheid op kindermaat

Schoonheid op kindermaat

The child should live in an environment of beauty.

Maria Montessori

Een mooie omgeving is misschien niet onmiddellijk iets waar je aan denkt wanneer je het woord “kinderen” hoort. Je associeert dat misschien eerder met rommel, chaos en vieze vingers op ramen en deuren. En toch… Het loont de moeite om de omgeving van je kind mooi te maken.

Het is juist op jonge leeftijd dat je kinderen kan tonen hoe je een ruimte gezellig, mooi en netjes maakt en houdt. Ze staan hier echt voor open en je geeft het goede voorbeeld. Het zorgt er trouwens ook voor dat ze aangetrokken worden tot nieuwe dingen, tot leren.

Je kan op hele eenvoudige manieren proberen om de ruimtes zo aangenaam mogelijk te maken:

  • Zet bloemen neer op plaatsen waar je kind komt. In haar keukentje staat er meestal een vaasje met bloemen en we proberen om ook op haar speelgoedkast een plantje te voorzien. De bloemen kiest ze vaak zelf mee uit in de winkel.
  • Hang mooie prenten of kaarten op ooghoogte van je kind. Wij zijn geneigd om muurdecoratie op te hangen op onze ooghoogte. Dat is logisch want daar kunnen wij ze natuurlijk zien, maar voor onze kinderen is er geen bal aan. Tekeningen kaderen we in en hangen we op haar hoogte. We hebben in huis foto’s hangen op haar hoogte en in haar keukentje hangen twee kaartjes die ze gekregen heeft. Op termijn wil ik hier ook graag iets van kunstwerken aan toevoegen of zo.
  • Investeer in mooi speelgoed. Voor ons betekent dat degelijk, meestal houten speelgoed dat geen twintig verschillende kleuren heeft en geen muziek maakt.
  • Breng tijd buiten door want ze nu zelf: wat is er mooier dan de natuur. Ga mee op het ritme van je kind en sta zelf weer stil bij de wonderen van de natuur. Ook leuk om iets mee naar huis te nemen (bv. schelpen, bloemen, bladeren, noten…) en thuis een natuurtafel te maken.
  • Kies boeken met mooie prenten of foto’s en let ook op het taalgebruik.