Voor een mooie [kinder]tijd
Ons ritme: ’s morgens, tea time en ’s avonds

Ons ritme: ’s morgens, tea time en ’s avonds

Drie momenten waarop ik echt even tijd probeer te maken voor onze dochter om samen te lezen, een spelletje te spelen of iets op te zoeken dat ze interessant vindt.

In de ochtend

Op schooldagen is dit zeer beperkt. Tot een aantal weken terug hadden we tijd voor een gedicht of twee en twee spelletjes. Die tijd is er niet meer doordat we meestal wat langer in de badkamer blijven hangen. Tegenwoordig lees ik enkel nog een gedichtje voor uit Ik wou dat ik een vogel was. Ze past haar kalender aan en maakt het poppetje van de dag van onze Grapat-kalender wakker.

In het weekend is het iets uitgebreider en spelen we wel nog een spelletje, doen we iets rond letters (omdat ze daar in geïnteresseerd is) of lezen we een stuk uit een informatief boek.

In de namiddag

Bij een tas thee en iets lekkers bekijken we meestal een kunstwerk van de kaarten Famous Paintings Cards. Stel u daar niet te veel bij voor aangezien ik er zelf weinig tot niks van ken. Daarna lezen we meestal ook een stuk uit een non-fictie boek, zoeken we hierover (of over iets anders) filmpjes op Youtube of Schooltv of zoeken we iets anders op op de computer.

Ik ben ook nog op zoek naar een langer voorleesboek met verschillende “hoofdstukken” dat geschikt is voor een 3-jarige. Zoiets à la Jip & Janneke, maar dan niet Jip & Janneke.

In de avond

Ook ’s avonds voor het slapen gaan, maken we nog even tijd om tot rust te komen. We lezen na de badkamerroutine meestal één of twee boeken. Daarna gaan we naar boven, babbelen we nog wat over de dag die geweest is en de dag die komt en dan “zeg ik haar voetjes”. Daarmee bedoelt ze dat ik mijn hand op haar voeten, benen, buik … leg of erover wrijf. Het is onze versie van een bodyscan. Tegenwoordig zet ik dan ook al wel eens een rustig pianomuziekje op. Als we dat kunnen horen toch want op de dagen dat ik er ’s avonds alleen voor sta, ligt ons Louise mee in bed (tot ons Juliet slaapt he) en die durft het net dan al wel eens lastig te hebben.

Even voor alle duidelijkheid: dit zijn geen dingen die moeten gebeuren he. Er zijn dagen, vooral in het weekend, dat we geen gedichten lezen en in de namiddag ook niks doen van tea time. Er zijn dagen dat we in de namiddag een uur bezig zijn, maar soms zijn het maar tien minuten.