Voor een mooie [kinder]tijd
Een fijne advent

Een fijne advent

De adventsperiode begon gisteren. Advent is afgeleid van het Latijn en betekent “de komst”. De periode voor kerst begint altijd op de zondag na 26 november en duurt tot 24 december. Dit jaar loopt de periode dus van 28 november tot 24 december. Wij zijn niet gelovig en hechten dus geen religieus belang aan deze periode. Voor ons is het eerder een periode waarin we extra focussen op gezelligheid en iets doen voor anderen.

Het draait bij ons dus om activiteiten, samen zijn en ook wel rust hoewel dat misschien raar klinkt in zo’n drukke periode van het jaar en met al die activiteiten. Wij hebben dan ook niet de typische adventskalender met chocolade achter elk deurtje. Ook de adventskalenders met speelgoed of spullen zijn niets voor ons. Er zijn in december al veel feesten met cadeautjes dat ik dat liever niet doe. Onze kalender is al drie jaar na elkaar zelfgemaakt. Die van vorig jaar bestond uit potjes die ik al had. Ik probeer elk jaar iets te maken met materiaal dat we al hebben liggen of anders weg zouden gooien. Dit jaar werd het een exemplaar met een tak die hier nog stond, lege wc-rolletjes en bruin papier dat soms in pakketjes te vinden is.

In elk doosje zit er een papiertje of een attribuut dat nodig is voor de activiteit. Die activiteiten zijn grotendeels op te delen in de volgende categorieën:

  • het huis decoreren
  • knutselen
  • bakken
  • iets voor iemand anders doen
  • kerstboeken lezen
  • gezellige activiteiten met ons gezin

Wij hebben ook een adventskalender: onze seizoensring van Grimms. Die bestaat uit vier delen en is dus perfect te gebruiken voor advent. Volgens de Waldorftraditie (Steiner) staat elke week voor een ander deel van de schepping:

  1. stenen, kristallen, schelpen en botten
  2. planten
  3. dieren
  4. mensen

Opnieuw: wij zijn niet religieus, maar dit is ook vanuit wetenschappelijk oogpunt wel de logische gang van zaken. Wij volgen die dus ook door elke week de ring aan te vullen met iets uit die categorie: een steen, een kristal, een plantje, stekers van dieren of mensen …

Ik wens je een fijne en feestelijke periode!