Voor een mooie [kinder]tijd
Huisonderwijs en werken

Huisonderwijs en werken

Een veelgestelde vraag de laatste tijd op Instagram en via een babbel. Of niet per se een vraag, maar wel het bericht dat ze op zoek zijn naar iemand die huisonderwijs en werken combineert. Geloof mij: die zijn er wel meer hoor.

Ik maakte er al een filmpje over dat ik op Instagram postte. Daar vertel ik mijn verhaal: wat ik doe voor werk en hoe ik tot dit punt gekomen ben.

Om te antwoorden op de vraag of het mogelijk is: ja, het is mogelijk. Maakt het dat per se gemakkelijker? Nee. Is het per se gemakkelijk om te blijven werken? Ook nee. Maar er zijn mensen die enkel dan aan huisonderwijs kunnen beginnen omdat het financieel anders te moeilijk is. En er zijn mensen die willen blijven werken omdat ze hun eigen ding willen behouden. Allemaal heel begrijpelijk.

Laat me wel al vertellen dat ik zo goed als niemand ken (in ’t echt of van horen zeggen) waarvan beide ouders voltijds werken. Op één voorbeeld na en dat is een gezin waarbij de papa overdag gaat werken en de mama elke avond en het volledige weekend werkt. Hou er dus ook rekening mee dat de inkomsten waarschijnlijk niet die van een voltijdse functie zullen zijn.

Wat ik in deze post eigenlijk wil doen, is je een aantal voorbeelden geven van mogelijkheden om huisonderwijs te combineren met werk. Waarom? Omdat het mij ook geholpen heeft om verder te kijken dan het vertrouwde. Ik heb twee diploma’s: bachelor lager onderwijs en master opleidings- en onderwijswetenschappen. In mijn hoofd had ik weinig te zoeken buiten het onderwijs. Dat maakte de werkwereld en de mogelijkheden als zelfstandige redelijk beperkt. Maar door te kijken, praten en luisteren naar en met anderen kon ik wet meer out of the box gaan denken.

Maar goed, ik geef je dus graag enkele mogelijkheden mee zowel qua soort jobs als qua praktische aanpak. Dit zijn allemaal voorbeelden van mensen die huisonderwijs geven in Vlaanderen. Ik ken hen persoonlijk of van horen zeggen. Sommige dingen zijn ook wat gemixt of algemeen want het is natuurlijk niet mijn bedoeling om mensen hun privé hier zo op straat te gooien.

Welke mogelijkheden zijn er om te werken?

Om te beginnen mijn eigen situatie: ik ben freelance taaltrainer Nederlands, PAB-assistent en heb mijn eigen bedrijfje rond huisonderwijs dat ik laat groeien. Ik werk ’s avonds, als mijn vriend thuis is (’s avonds of in het weekend) of als de meisjes bij de grootouders zijn (in totaal een dag).

Er zijn nog heel wat zelfstandigen die ik ken. De meesten werken als fotograaf of coach (in heel uiteenlopende branches). Ook zij organiseren hun activiteiten rond de momenten dat hun kind(eren) bij de andere ouder of iemand anders is.

Er zijn gezinnen die samenwerken en waar iedere oudere elke week één of meerdere dagen meerdere kinderen opvangt waardoor de andere ouders de tijd en ruimte hebben om te werken. Ik denk dat het daar heel belangrijk is om te voelen of de klik er echt is én of je dat wilt. Persoonlijk zou dat op dit moment in ons leven niet passen omdat ik dan nog altijd het gevoel zou hebben dat ik ergens op tijd moet zijn, dat ik rekening met houden met anderen … Maar er zijn gezinnen voor wie dat wel werkt.

Soms gaat de mama x aantal dagen uit huis werken terwijl de papa thuis blijft en omgekeerd.

Tegenwoordig zijn er verspreid over Vlaanderen enkele initiatieven waarvan Natuurtalent volgens mij het bekendste is. Eén dag per week kunnen kinderen daar terecht voor een fijn programma. Dat aangevuld met bv. één dag per week grootouders geeft twee dagen om te werken.

Ik maak nog even een lijstje van mogelijke jobs waar ik nu aan denk en die gecombineerd worden: coach/therapeut, fotograaf, zorgkundige of een andere job in de zorg, PAB-assistent, logopedist, eigenaar webshop, eventmanager … Uiteraard zullen er nog veel meer jobs zijn.

Waar je rekening mee moet houden

Het is niet onmogelijk dus om ook te werken, maar ik wil je wel enkele zaken meegeven om rekening mee te houden.

  • Gewend aan twee voltijdse lonen? Wees je er dan van bewust dat er waarschijnlijke bepaalde zaken zijn die je moet aanpassen. Zelf hou ik ons budget bij en heb ik vooraf uitgerekend hoeveel we zeker nodig hebben om onze vaste kosten te dekken (plus sparen voor vaste kosten die jaarlijks terugkomen). Dat geeft me wat rust, maar wij gaan niet elke week op restaurant, hebben een low budget vakantie en kopen veel dingen niet of tweedehands.
  • Zorg dat het voor jou werkt. Ik werk bv. heel verspreid: elke dag een paar uurtjes. Soms vind ik dat vervelend, vooral bij de freelance lessen dan, maar op dit moment werkt dat het beste voor ons. Misschien werkt dat niet voor jou, maar lukt het jou beter om hele dagen te hebben.
  • Hoe ouder je kind(eren), hoe gemakkelijker het meestal wordt om ze ook zelfstandig te laten werken waardoor jij (even) kan werken.
  • Als je als freelancer aan de slag wilt gaan, bekijk dan eens of er organisaties of bedrijven zijn waarmee je kan samenwerken en die voor een “vaste” inkomstenstroom kunnen zorgen door “vaste” opdrachten. Ik weet dat ik lessen kan geven en als PAB-assistent kan werken. Dat zijn mijn “vaste” inkomsten. Mijn projecten hier zijn eerder wisselend en nog groeiende, maar dat is dan “extra”.