Voor een mooie [kinder]tijd
Mijn ochtendroutine waarmee ik voor mezelf zorg

Mijn ochtendroutine waarmee ik voor mezelf zorg

Ik postte maandag een filmpje op Instagram met daarin mijn ochtendroutine. Een routine die er niet van de ene op de andere dag kwam en die een jaar geleden zelfs nog zo goed als onbestaande was.

Dat filmpje deelde ik niet om te laten zien wat jij ’s morgens zou moeten doen. Verre van zelfs want ik besef goed genoeg dat niet iedereen zoveel tijd heeft ’s morgens tenzij ze op een onmenselijk vroeg uur zouden opstaan. En zeg nu zelf: met kinderen is het al vaak genoeg onmenselijk vroeg. 😉

Nee, de reden is iets anders. Of meerdere dingen eigenlijk.

Er is meer mogelijk dan je denkt

Er is de afgelopen dertig jaar van mijn leven geen enkel jaar geweest waarin ik niet heb gesport. Sporten hoort bij mij. Het ene jaar was het vaker dan het andere of deed ik iets anders qua sport dan het jaar ervoor, maar het was er. Altijd. Met kinderen is het altijd zoeken geweest wanneer ik iets kon en wou doen. Ik wou terug gaan lopen, maar dacht dat er geen tijd was om een halfuur weg te zijn. Ik wou yoga gaan volgen, maar vond geen les die ook in ons schema paste.

Tot ik wat verder keek. Mijn vriend werkt regelmatig van thuis uit dus het was perfect mogelijk om ’s morgens een rondje te gaan joggen terwijl hij alvast begon te werken, maar wel beschikbaar was voor de meisjes. Via een vriendin leerde ik “Move with Nicole” kennen, een kanaal waar Nicole pilates- en yogafilmpjes deelt. Ideaal om ook thuis te doen.

Enfin, ik wil maar zeggen: kijk eens naar wat wel kan in plaats van naar wat niet (meer) kan.

Voor jezelf zorgen kan op verschillende manieren

In mijn filmpje zie je verschillende dingen terugkomen: sporten, voedzaam eten, mezelf verzorgen, mediteren, stretchen, lezen … Allemaal verschillende dingen die ik doe om voor mezelf te zorgen. En die jij ook kan doen. Zelfzorg is niet één ding, maar het kunnen echt duizend verschillende dingen zijn zolang je het doet voor jezelf en je er deugd van hebt.

Alle dingen gecombineerd kost het me wel wat tijd. Dat klopt. Maar los van elkaar duren ze, op het sporten na, maar 5 à 10 minuten. En zelfs voor dat sporten kies ik soms een video van 10 minuten. (Op dat kanaal zijn er video’s van verschillende lengtes te vinden.)

Zoals ik al eerder zei, is die routine er ook niet van de ene op de andere dag gekomen. Het is begonnen met het lezen in bed. Daarna ben ik dat sporten gaan doen. Sinds een paar maanden lees ik elke dag de meditatie in Journey to the heart en luister ik daarna ook naar één van de meditaties op de app Meditation Moments. En als laatste kwam de thee en de verzorging volgens ayurveda erbij.

Ik wil maar zeggen: je moet niet alles doen wat ik doe, het moet niet ’s morgens en je moet niet alles in één keer willen of doen. Kies iets waar jij deugd van hebt en zoek er tijd voor.

Je kan ook voor jezelf zorgen met kinderen om je heen

Meer zelfs: ik raad het je aan. Zo krijgen zij ineens het “goede” voorbeeld om dat vooral ook voor zichzelf te doen en blijven doen.

Maar het is dus mogelijk. Wat ik eigenlijk ook niet verwacht had.

Mijn kinderen lopen gewoon rond als ik die hele routine doe. Het is niet zo dat ze dan nog slapen. Ze spelen in een andere kamer of in dezelfde kamer als waar ik zit. Of ze lezen/kijken in boekjes in dezelfde kamer. Vroeger deden ze wel eens mee of deden ze ondertussen een filmpje van Biba en Loeba.

En soms gebeurt het dat ze tijdens de meditatie op mijn schoot komen zitten. Wat ik uiteraard toelaat, maar wat de meditatie wel minder meditatie maakt. Soms gebeurt het dat ik de meditatie of het sporten moet onderbreken omdat er discussie is. Dat is het leven met kinderen nu eenmaal. Ik verwacht geen perfectie.

Stel je dus vooral geen perfecte routine voor zoals je soms ziet bij de grote YouTubers. Zo ziet die van mij er misschien ook uit, maar dat is enkel en alleen omdat ik mijn kinderen niet in beeld wil brengen.

Moraal van het verhaal: zorg voor jezelf omdat je er deugd van hebt én als voorbeeld voor je kind(eren). Kijk verder dan wat niet kan. Start met iets dat slechts vijf minuten duurt. Succes!