Voor een mooie [kinder]tijd
Knutselen op 23 maanden

Knutselen op 23 maanden

Om te beginnen vind ik knutselen misschien niet het beste woord, maar “creatief zijn” klinkt dan weer zo uit de hoogte of zoiets. Jullie snappen in ieder geval wel wat ik bedoel he.

Ik heb ervoor gekozen om een aparte kast te hebben met knutselspullen waar mijn dochter ook zelf aan kan. Volg het kind, weet je wel. Het werkt ook wel. Er staat ook verf in de kast, maar ze weet op dit moment nog niet hoe ze die precies open moet draaien dus sowieso komt ze daarvoor nog eerst naar één van ons. Voor alle duidelijkheid: we zeggen zo goed als nooit dat ze dat nu niet kan gebruiken. Als zij zin heeft om te verven, kan ze dat doen.

Bij de kast staat een tafeltje en ze weet dat ze papier en andere spullen daarop moet leggen om te knutselen. Dit lukt niet altijd omdat ze de grond ook wel een toffe plaats vindt om te kleuren. Als het over kleurpotloden gaat, laat ik haar doen. Gaat het over verf, moet ze toch echt wel aan de tafel werken.

De verf die wij gebruiken, zijn deze verfpenselen van Galt. De penselen hebben een schroefdopje dus voor de echte kleine kinderen is het moeilijk om ze zelf te openen. Je hebt geen water nodig en er kunnen ook geen potjes omver gestoten worden. Ideaal dus om jonge kinderen te laten kliederen.

Wat we nog in onze kast hebben:

Deze Woody-kleurpotloden van STABILO. Je kan die op zowat elke ondergrond gebruiken en er, als het nodig is, ook weer vanaf wassen. Ik heb er nu een potje met water en een penseel bijstaan omdat je tekeningen dus ook gemakkelijk kan bewerken met water en een penseel.

Grote kralen van Melissa & Doug om te rijgen.

Kinetisch zand in een plastic bak met wat zandbakmateriaal erin. Al moet ik er wel bij zeggen dat het schepje en harkje eigenlijk niet nodig zijn. Is het normaal dat kinetisch zand zo vast blijft? Ik geraak er zelf met een schepje maar amper door. Het is dus eerder om met haar handen in te zitten.
Ik denk er wel over om deze ergens op de grond te zetten want ze kan de bak er zelf niet uitnemen omdat het te zwaar is.

Op de kast staat nog een potje Play Doh met uitsteekvormpjes en een kleine deegrol.

Haar kunstwerken hangen we aan de muur of nemen we mee naar zowat elk denkbaar feestje. Ik houd ook bijna alles bij in een map. Het gaat me waarschijnlijk niet lukken om dat te blijven doen, maar voor nu vind ik het zo leuk om te zien hoe haar tekeningen en schilderijen veranderen dat ik het toch maar doe.