Voor een mooie [kinder]tijd
Lezen en schrijven ondersteunen bij kleuters

Lezen en schrijven ondersteunen bij kleuters

Als je naar de gevoelige periodes binnen Montessori kijkt, is het niet zo verwonderlijk dat kleuters interesse hebben in letters, lezen en schrijven. Die voor lezen loopt gemiddeld van 3 tot 6 jaar en die van schrijven van 3,5 tot 4,5 jaar (gebaseerd op dit model want er bestaan veel verschillende modellen).

Leren lezen

Het grootste deel van het stimuleren van lezen, gebeurt bij ons thuis door voorlezen. Wij lezen best wel wat voor en dat zijn vaak ook verschillende vormen en boeken: gedichten bij het ontbijt, non-fictie ook als we tijd hebben, wat langere boeken of voorleesverhalen in de namiddag bij thee en een koekje, een prentenboek voor het slapengaan, woorden in tijdschriften die zij ons vragen voor te lezen … Wij hebben tegen de meisjes ook altijd normaal gepraat. Daarmee bedoel ik dat we geen kinderachtige woorden gebruiken, maar tegen hen praten zoals we ook tegen een volwassene praten.

Ik heb een doos waarin ik de letters van Scrabble gesorteerd heb. Die gebruiken we soms om woordjes te maken. Als er ergens een eenvoudig woord staat (zoals bv. oma) dan kan je je kind aanmoedigen om het zelf eens te proberen. Het zegt dan bv. de letters, jij herhaalt het al zoemend waarna je kind het woord volledig kan zeggen.

Leren schrijven

Je kan beginnen met de naam van je kind. In de kleuterschool leren ze die meestal in blokletters: de drukletters zoals je ze hier ziet en in boekjes ziet. Eventueel kan je een vast voorbeeld hiervan maken en ergens bewaren zodat ze er altijd naar kunnen pakken als het nodig is.

Wat je verder kan doen, is activiteiten aanbieden waarmee je kind fijne motoriek en de kracht in zijn handen verder ontwikkelt. Ik denk dan aan:

  • kleien of met kinetisch zand spelen
  • deeg kneden
  • verschillende materialen aanbieden om te kleuren: potloden, kleurkrijtjes, wasco’s, stiften, verf
  • een schaar
  • stickers (zowel losse stickers als stickerboeken waar ze netjes gekleefd moeten worden)
  • kralen om te rijgen
  • borduurmateriaal
  • een bakje met zout waarin ze schrijfpatronen kan maken

Op school doen ze die dingen natuurlijk ook allemaal en daar doen ze wekelijks ook aan schrijfdans.