Voor een mooie [kinder]tijd
Onze knutselruimte

Onze knutselruimte

Ons bureau is niet alleen een bureau, maar ook een knutselruimte. We hebben hier een open kastje waar materiaal in staat, een aparte tafel die enkel gebruikt wordt om te tekenen, schilderen en knutselen en een schildersezel. Het is ook de ruimte waar drie fotokaders hangen met tekeningen van de kindjes. Die veranderen we aan het begin van een nieuwe maand.

Teken-, schilder- en ander knutselmateriaal staat hier dus elk moment ter beschikking van de kindjes. Vandaag wil ik delen wat er dan precies staat en hoe/door wie het gebruikt wordt.

In de kast staat bovenaan:

  • een pot met foamstickers (thema kastelen, prinsessen, paarden …)
  • een pot met houten kralen
  • een pot washi tape
  • een mandje met daarin een pot borduurgaren, een borduurring met stof en een borduurnaald
  • een “dienblad” met A5-papier en drie kleurpotloden
  • stempels

In principe is het dienblad vooral voor onze jongste dochter bedoeld, maar zij klimt toch op de tafel om andere potloden ook te nemen. Verder loopt zij ook graag rond met de pot tape en vraagt ze soms om er een rolletje uit te halen. Ik kleef dan wel eens wat stukjes op de tafel zodat zij die er terug af kan prutsen. De stempels worden ook door allebei gebruikt, maar de jongste dochter kan die enkel onder toezicht van mij gebruiken.

In de kast staat onderaan:

  • een doos met plasticine en een pot bijenwas
  • een dienblad met materialen om bij de plasticine te gebruiken
  • een doos met verfmateriaal: restjes verf van nat-in-nat schilderen, sponsjes, een handdoek en een ijsblokjesvorm om wat verf in te doen/te mengen

De plasticine wordt ook weer door allebei de meisjes gebruikt, maar de jongste ook weer enkel onder toezicht van mij. Ook nat-in-nat schilderen doet zij, maar dat doen ze sowieso enkel samen met mij.

Op de kast (op ons bureau dus eigenlijk) staat er nog een doosje met lijm, (kartel)scharen, puntensluipers en ponsjes. Daarnaast staat een bakje voor papier dat weg mag. Een brievenbakje doet dienst als papierhouder (wit, gekleurd en dikker papier om te schilderen) en als bakje waar enveloppen en brieven liggen zodat de oudste briefjes kan “schrijven”. Daarnaast staan twee kleurboeken en een kaft waar alle tekeningen ingestoken worden als ze klaar zijn. Die kaft maken we bij een nieuwe maand leeg. Meestal kies ik welke tekeningen we houden en welke er in de vuilbak gaan. Van diegene die we houden worden er dan drie gekozen om in de lijstjes te steken.

Boven het tafeltje hangt een rekje met daarin: waskrijtjes, penselen, waterverf, kleurpotloden, stiften, Woody-potloden en crayon rocks.

Als laatste hebben we de schildersezel met potjes verf in verschillende kleuren. Ik koop die verf in grote flessen en vul aan als dat nodig is.

Dit is niet alles wat we hebben en dit staat ook niet allemaal altijd te beschikking. Als er met iets niet gespeeld wordt, haal ik het een tijdje weg en komt er iets anders voor in de plaats.